neděle 6. října 2013

Inženýr Luděk „Gordon“ Vostrý - velký ale špatný lhář

A máme tu další zprávu od dalšího člověka, který udělal zkušenost s Luďkem Vostrým a jeho algoritmickým tradingem. Děkujeme a podle dohody zachováváme anonymitu.

...................

 
Inženýr Luděk „Gordon“ Vostrý - velký ale špatný lhář
Jsem jedním z bývalých studentů pana Vostrého. Výsledky za absolvovaný první semestr jsou tristní – obdrželi jsme jeden algoritmus, který však záhy změnou charakteru trhu přestal fungovat. Přitom výsledkem semestru měl být poloautomatický systém, kterému bude každý rozumět a umět si jej sám nastavit dle aktuálních podmínek trhu. Nic z toho však nebylo splněno. 
To, že je pan Vostrý chorobný lhář jsem zjistil po pouhých několika setkáních na jeho workshopech. Hned první lež byla na začátku, kdy mi bylo vysvětleno, že peníze za kurz jsou pro něj jako slabá náhrada za jeho ztracený čas, protože zatím co se bude věnovat nám, mohl by čas věnovat vývoji algoritmů a obchodování na burze. Vždyť během toho co nás učí, mu běží na serveru robot obchodující 10 kontraktů, což mu vydělává denně 2500EUR. 
Velkou slabinou pana Vostrého je, že když lže, tak by si měl pamatovat, co nám vlastně zalhal, aby příště alespoň lhal stejně. Toto se mu zjevně nedařilo. Jeden týden měl za sebou 30.000 hodin sledování grafů a vývojem AOS systémů, za další dva týdny to bylo 60.000 hodin. Vzhledem k tomu, že jeho první pokusy na živém účtu začaly v roce 2009, tak i kdybychom brali v úvahu nižší číslo, tj. 30.000 hodin a nechali sedět pana Vostrého u PC 12 hodin denně vč. víkendů, svátků, vánoc atd., jednoduchým výpočtem zjistíme, že by mu to zabralo téměř 7 let. Ostatně na toto téma se pan Vostrý stává terčem posměchu na některých diskuzních fórech. Jindy nám vyprávěl, jak při prudkém poklesu burzy zvaném „Flash cash“ měl v trhu FGBL několik kontraktů a během chvíle ztrátu -24.000 EUR, při dalším vyprávění toho samého o pár týdnů později to už bylo -250.000 EUR. Tomu, že trhy obchoduje jeho syn při hraní počítačových her a když uslyší alert, otočí se k PC a „klikne“ daný obchod, musel věřit jen opravdu zaslepený fanda pana Vostrého. Další jeho lež byla o údajném zájemci o koupi jeho algoritmů (robotů), který mu nabízel 10.000.000 Kč. Bohužel pan Vostrý zájemce odmítnul, protože prý cena za jeho algoritmy a cena firmy GGB trading s.r.o. (mimochodem tato firma panu Vostrému vůbec nepatří) je mnohonásobně větší než nabídnutá částka deset milionů korun.
Po několika workshopech mi bylo jasné, že pan Vostrý není zdaleka ten, za koho se prezentuje. Zarazila mě základní neznalost trhu FGBL, který údajně obchoduje, protože neměl vůbec žádné ponětí o likviditě tohoto trhu a průměrném počtu zobchodovaných kontraktů za den. Za celou dobu nám ani na jednom workshopu nebyla prezentována jeho equity, tj. prokazatelné výsledky z jeho obchodování na burze podpořené např. výpisem účtu. 
De facto každé dva týdny přicházel s nějakými změnami obchodních algoritmů, přidával nebo upravoval pravidla pro vstupy a výstupy z trhu a výsledkem byl jeden velký guláš, který nebyl schopen generovat na burze žádné zisky.
Nelhal nám jen pan Vostrý, ale i jeho kolega pan Ladislav R., který nám byl prezentován, jako obsluha jeho dobře vydělávajících robotů. Sám přitom již od začátku musel vědět, že žádné reálné peníze si pan Vostrý tradingem nevydělává a žádní roboti s reálnými penězi neobchodují. Když nám byl přestaven onen slavný velín, což byla místnost se stolem, šesti monitory a odkrytovaným PC (aby lépe chladil a neuvařila se grafická karta obsluhující oněch šest monitorů) zeptal jsem pana R., kde se vlastně nachází ony servery na kterých běží roboti. Dostal jsem odpověď, že ve sklepě pod námi. Nyní je všem jasné, že žádné takové servery neexistují a ani nikdy neexistovaly. Na jednom z Workshopů nám pan Vostrý tvrdil, že se jeho server dokonce někdo pokoušel „hacknout“ a algoritmy mu zcizit. Jak by to onen člověk dělal, bez znalosti umístění serveru a jeho IP adresy je mi záhadou.  
Takovou třešničkou na dortu je reportáž na TV Nova o panu Vostrém a jeho „Milionovém plánu“. Na začátku semestru se nám jaksi pozapomněl svěřit se svou kriminální minulostí, kdy se před policií skrýval po celé Evropě a s tím, že momentálně dluží 73 milionů. Jeho tvrzení, že šance vydělat na burze je 1:1000000 je pravdivé, v tomto případě pan Vostrý mimořádně nelže. Pokud se někdo rozhodne studovat pod vedením „Gordona“ Vostrého, tak šance že ho něco naučí a uspěje na burze je opravdu jedna ku milionu.   
Na závěr ještě zamyšlení nad tím, za čí peníze si pan Vostrý jezdí na dovolenou. Za peníze, které vydělal na burze, nebo za peníze vydělané prodejem „školení“? Koncem března platí panu Vostrému několik studentů každý částku 50.000 Kč za 1. semestr a ten ihned poté odjíždí lyžovat do Alp. V létě platí opět několik studentů po 50.000 Kč za druhý semestr studia a kupodivu opět pan Vostrý vyráží na dovolenou, tentokrát do Itálie na Lago di Garda. Na webu „Milionová plán“ ve svém videu prezentuje, jaký je to úžasný život, být na dovolené, zatím co mu roboti vydělávají peníze na burze.  
To jak se dostal p. Vostrý k „algoritmickému tradingu“ ponechám na některý z dalších článků na blog, takže se můžete těšit na pohádku „Kterak Luděk algoritmického dědečka potkal“.

Žádné komentáře:

Okomentovat